Estetik Burun

Burun estetiği özellikle son zamanlarda insanların dış görünüşüne verdiği önemin artması üzerine daha sık yapılan ve klinik KBB pratiğinde sıkça uygulanan bir ameliyattır. Günümüzde bu konudaki teknoloji ve ameliyat teknikleri de oldukça gelişmiştir. Burun estetiği ameliyatlarında ön planda hastaların istekleri dikkate alınmakla birlikte amaç deformiteli ya da şeklinden memnun olunmayan burunun görünüş olarak kişinin yüzüne uygun, daha güzel bir hale getirilmesidir.

Tek başına rinoplasti ameliyatı burunun dış görünüşünü daha güzelleştirmeyi hedef alırken, septorinoplasti ameliyatında hem burunun dış görünüşü güzelleştirilmekte hem de burunda yer alan kemik ve kıkırdaktan oluşan her iki burun yolunun ortasında yer alan septuma (burun bölmesi) müdahale edilerek fonsiyonel bir ünite oluşturmak amaçlanmaktadır. Rutin Kulak Burun Boğaz pratiğinde rinoplasti yerine septorinoplasti uygulaması tercih edilmekte böylelikle hem estetik hem de fonksiyonel bir burun kazanımı sağlanmaktadır.

Burunda şekil bozukluğu ya da burun bölmesi eğriliği hem yüz kemiklerindeki gelişim bozukluklarına bağlı çekilmeler, hem de doğum sırasında bile olabilen burun kemiği kırıkları sonucu ortaya çıkar. Oluşan deformitelerin giderilmesini esas alan bu ameliyatlar hem görünümünden memnun olmayan hastalara uygulanmakta hem de burun dışındaki deformiteye bağlı burundan nefes alma güçlüğü, horlama, uykuda nefes kesilmesi, burundan nefes alamamaya bağlı oluşan boğazda kuruma, yanma, yabancı cisim hissi gibi problemlerin ortadan kaldırılması amacıyla uygulanmaktadır.

Septorinoplasti ameliyatı lokal veya genel anestezi (narkoz) altında yapılabilmektedir. Biz genellikle hasta konforu açısından genel anestezi altında ameliyat yapmayı tercih etmekteyiz. Ameliyatta hastanın uyutulması sonrası burun ucuna ve içine yapılan kesilerle burun ortaya konulur ve gözlemlenir. Kıkırdak ve kemikteki eğri ve fazla olan kısımlar çıkarılarak, burun bölmesi (septum) düzeltilir. Burun dış kısmının düzeltilmesi yine burun kıkırdakları, kemiği ve yumuşak dokularına yapılan müdahalelerle sağlanır. Eğer burun içindeki etler de (konkalar) çok büyük ve solunumu zorlaştırıyorsa, aynı zamanda burun etlerinin de fazla olan kısmı çıkarılarak veya yakılarak (koterize edilerek) küçültülür. Ameliyat sonunda burun içi silikon tamponla desteklenir ve burun dışına da tespit amaçlı modern alçılar yerleştirilir.

Septorinoplasti ameliyatında küçük ve büyük olmak üzere sık olarak karşılaşılmasa da görülebilecek birtakım komplikasyonlar mevcuttur. Tek başına hastanede yatmak bile hastane enfeksiyonları açısından risk oluşturmaktadır. Sık görülen yan etkiler narkozdan uyanma sırasında huzursuzluk veya uyku hali, burunda tampon olduğu sürece ağızdan solunum, tamponun çıkarılmasından sonra burun örtüsünün şişmesi ve kabuklanma, koku alma yeteneğinin geçici olarak azalması gibi özetlenebilir. Nadir görülebilen yan etkiler: geç kanamalar (çoğunlukla yeni bir tampon ile durdurulur, ender olarak yeni bir ameliyat gerekir.), burun örtüsü altında kan toplanması (septum hematomu; yaranın tekrar açılması ile boşaltılır ve tekrar tampon konur.), burun bölmesinde apse (yeni bir ameliyat ve gerektiğinde içeriye kıkırdak yerleştirilmesi gerekebilir.), her iki üst kesici dişte ve damak ön bölümünde hafif his kaybı, burun bölmesinde delik oluşumu, burun içi ve dışında enfeksiyonlar, burun içinde iyileşme sırasında yapışıklıklar oluşabilir ve bu burundan nefes almayı güçleştirebilir; burun ve göz çevresinde şişlik ve morarmalar görülebilir. Çok nadir görülebilen yan etkiler ise göz veya gözyaşı kanalı yaralanması, koku alma yeteneğinin kalıcı olarak bozulması, burunun dış görünüşündeki değişiklikler (kıkırdak desteğin kaybı sonucu burun sırtı çökmesine, apse gelişimine, nedbe oluşumuna bağlı görülebilir ve ikinci bir ameliyatla düzeltilebilir.), beyin zarı iltihabı tehlikesi yaratan kafa tabanı yaralanmaları, körlüğe kadar varabilen görme bozukluklarıdır.

1  2

3 4 5 6