Çocuğun burnuna sokabildiği yabancı cisimler genellikle yumuşaktırlar. Bunların arasında kâğıt mendil, toprak, oyuncak parçaları, silgi sayılabilir.
Bazen çocuk bir şeyleri koklamaya çalıştığında da burnuna kaçabilir. Genellikle çocuklar sıkıldıklarında, meraklandıklarında veya başka çocukları taklit ettikleri zaman burunlarına maddeleri sokarlar.
Eğer olaya şahit olduysanız yabancı cismin olduğu tarafın karşısındaki burun köküne bastırılarak çocuğunuzu sümkürtün. Başarılı olunamazsa hemen bir Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelisiniz.
Çoğu zaman çocuğunuzun burnuna yabancı cisim kaçtığının farkına varmayabilirsiniz. Bu durumda uzun dönemde çeşitli belirtiler baş gösterir. Burunda yabancı cismin en sık belirtisi tek taraflı burun tıkanıklığıdır. Tıkalı olan burundan kötü kokulu akıntı gelir. Zaman, zaman akıntı kanla karışık olabilir. Çocuğunuzun yanına yaklaştığınız zaman kötü koku varsa burnunda yabancı cisim olabilir.
Tedavide doktor tarafından yabancı cismin burundan çıkarılması esastır.
-Metal uçlu aspiratörler ile vakumlayarak
-Cismin arkasına ulaşan aletlerle çekerek çıkarmak
-Endoskopik görüntüleme eşliğinde tutarak çekmek
-Eğer cisim çok derindeyse ileri itip, ağza düşürerek çıkarılabilir. Fakat bu yöntem, cisim çocuğun soluk borusuna kaçma riski taşıdığından, deneyimli ellerce uygulanmalıdır.
Cisim çıkarıldıktan sonra duruma göre burun damlaları veya antibiyotik kullanılabilir.