Burun Eti Büyüklüğü

Burun Eti Büyümesi Nedir?

Burun fonksiyonel ve estetik olarak oldukça önemli bir organdır. Solunumun başlangıcı olan ve koku duyusunun algılanmasında işlevsel olan burun; farklı nedenler ile çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Bu problemlerden en sık görüleni ise burun eti büyümesi (konka hipertrofisi)’dir. Burun eti olarak bilinen konkalar, her iki burun deliğinde alt, orta ve üst olmak üzere toplam 6 adet olarak konumlanıyor. Burun etleri(konkalar) burundan giren havanın nemlendirmesi ve vücut ısısına uygun hale getirilmesini sağlar. Konka hipertrofisi meydana geldiğinde ise büyüyen burun etleri burun kanallarını kapattığından başta nefes alma olmak üzere uyku apnesi, gün içinde konsantrasyon eksikliği, yorgunluk gibi durumlara yol açabilmektedir.

Burun Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

Burundan nefes almada güçlük ve burun tıkanıklığı en sık şikayettir. Geceleri ağız açık uyuma, ağızdan salya akması, horlama ve uykudayken nefes durması(uyku apne) gibi belirtiler görülmektedir.

Burun Eti Büyümesi Nedenleri Nelerdir?

Burun etlerinin anormal şekilde büyümesine neden olarak genetik, çevresel ve kişisel faktörler gösterilebilir. En sık karşılaşılan nedenler ise şunlardır: alerjik rinit, kronik sinüzit, nazal irritanlar, genetik faktörler, burun eğriliği, hormonal değişiklikler…

Burun Eti Büyümesi Tanısı Nasıl Konulur ?

Konka hipertrofisi tanısı kulak burun boğaz doktoru tarafından konulur. Asıl tanı hastanın şikayetleri ve yapılan muayene ile konulur. Burun etlerinin değerlendirilmesi için endoskopi ile burun içine kamerayla bakılır. Burun etinde büyüme görüldüğünde hastanın şikayetleri ve muayene doğrultusunda sebebe yönelik tanı yöntemleri uygulanır. Aile öyküsü alınarak genetik yatkınlık, alerji testi  ve hormon testleriyle ise bir tıbbi durumdan kaynaklı olup olmadığı tespit edilir.

Burun Eti Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Konka hipertrofisinin tedavisi semptomların şiddetine, hastanın genel sağlık durumuna ve burun etinin büyüklüğünün nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavide yaygın olarak kullanılan yöntemler şöyle açıklanabilir:

  1. Tıbbi Tedavi: Alerjik rinite bağlı burun eti büyümesinde burun spreyleri ve antihistaminikler gibi ilaçlar önerebilir. Ayrıca, burun tıkanıklığını hafifletmek için nazal dekonjestanlar ve antialerjik ilaçlar da kullanılabilir.
  2. Nazal Lavaj (Nazal İrrigasyon): Sodyum klorür solüsyonu veya özel bir nazal lavaj solüsyonu kullanarak burun pasajlarını temizlemek, burun eti büyümesi belirtilerini azaltabilir ve tıkanıklığı hafifletebilir.
  3. Davranışsal Değişiklikler: Eğer burun eti büyümesi, alerjik bir reaksiyonun sonucuysa, çevresel alerjenlerden kaçınmak (örneğin, toz, polen) ve tütün dumanından uzak durmak gibi davranışsal değişiklikler yapmak faydalı olabilir.
  4. Radyofrekans ve Bipolar Koter ile Burun Etlerinin küçültülmesi
  5. Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS): Bu minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Endoskop yardımıyla, burun pasajlarına erişim sağlanır ve burun eti gibi anormal dokular çıkarılır veya boyutları küçültülür. Bu işlem, tıbbi tedaviye yanıt vermeyen veya daha ciddi durumlarda genellikle düşünülür.
  6. Lazer Cerrahisi: Bazı durumlarda, burun eti büyümesi için lazer cerrahisi önerilebilir. Bu yöntem, belirli bölgelere hedefli bir ışın kullanarak dokuyu yok eder. Ameliyat sonrası iyileşme süreci, genellikle diğer cerrahi prosedürlere göre daha hızlıdır.

Her hasta ve durum farklı olduğundan, en uygun tedavi seçeneğini belirlemek için bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanıyla görüşmek önemlidir. Bu, hastalığın nedenine, büyüklüğüne ve belirtilerine göre uygun bir tedavi planının oluşturulmasına yardımcı olabilir.