Baş Ağrısı

Baş ağrısı , başta ve bazen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Toplumun büyük kısmı bu tip ağrılardan muzdarip olurlar.
Baş ağrıları çoğunlukla selimdir ve kendiliğinden kaybolur.

Baş ağrılarının kaç tipi vardır ?
Doğrudan doğruya baş ağrısı şeklinde ortaya çıkan, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan baş ağrıları birincil baş ağrılarıdır. Bu ağrılar tüm baş ağrılarının yüzde 90 ını oluşturur.Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır.
İkincil baş ağrıları ise yüzde 10 oranında görülen, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak, beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ( beyin iltihabı, beyin zarı iltihabı ), beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, kan şekeri düşüklüğü ,aşırı yüksek tansiyon gibi hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Bu grup daha seyrek olmakla birlikte tehlikeli hastalıkların belirtisi olduğundan daha çok korkulan gruptur. Başağrısı öyküsü ciddi bir hastalık düşündürtüyorsa acil olarak inceleme ve uygun müdale gerektirir.
Toplumda en sık rastlanan baş ağrıları belirtilerinden bahsetmek gerekirse ;
Sinüzit Baş Ağrısı
sinuzit-bas-agrisi
Sinüzitte yüzde, gözde ve başta ağrı vardır. Baş ağrısı zonklayıcı şekildedir. Öksürürken, ağır bir şey kaldırırken ya da eğilirken bu ağrılar artar. Bunun sebebi, bu hareketler esnasında sinüs içindeki basıncın artmasıdır. Ağrıyan yere baskı yapıldığında, duyarlılığın arttığı görülür.
Sinüzitli kişilerde görülen bir diğer belirti, burun akıntısıdır. Bu genelde tek taraflıdır ve akıntı sarı-yeşilimsi bir renktedir. Boğaz ağrısı, yeterince koku alamama hastanın şikayetleri arasındadır.
Nörolojik probleme bağlı baş ağrısı ;
Halsizlik ,iştahsızlık ,bilinç bulanıklığı, görme bozuklukları ,kişilik değişiklikleri,vücudun belli bir bölgesinde his kaybı,ensede sertlik ,yüz felci, ışıktan rahatsız olma ,kusma , ateş ,konuşma bozukluğu , nöbet geçirme ,idrar ve ya dışkı kaçırma, halsizlik gibi belirtiler eşlik edebilir.
Migren tipi baş ağrısı ;
Zonklayıcı (şiddetli) bir baş ağrısı, özellikle başın bir bölgesinde olması, ağrının genellikle gözü çevrelemesi, özellikle ışığa, bazı kokulara, sese karşı hassasiyet, görmede yanıp sönen veya uçuşan ışıklar, gölgeler olması, vücudun bazı bölgelerinde hissizlik (el, yüz, kol ), migren ağrısının şiddeti ile paralel mide bulantısı migrenin en belirgin özelliklerindendir.
Bazı kişilerde ağrı ense bölgesinde başlayıp bütün baş bölgesinde hissedilen bir ağrıdır.Bu süreçte kişi, sosyal hayatından neredeyse tamamen kopar. Genellikle karanlık ve sessiz bir odada kalmak isteyebilir.
Gerilim tipi baş ağrısı ;
Başınızın yan taraflarında, arka tarafında ve alın bölgesinde gerginlik ve basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet mevcuttur.
Gerilim tipi baş ağrısı genellikle başınızın etrafında gergin bir bant varmış gibi bir his uyandıran ve hafiften orta şiddete kadar yayılma gösteren bir ağrı tipidir.
Gerilim baş ağrısını bazen migrenden ayırt etmek zor olabilir, ancak migrenin aksine, gerilim tipi baş ağrısı genellikle görsel bozukluklar (kör noktalar veya yanıp sönen ışıklar), bulantı, kusma, karın ağrısı, güçsüzlük, konuşmada bozukluk veya bir tarafında uyuşma gibi belirtilerle ilişkili değildir.
Küme tipi baş ağrısı ;
Yılın belli dönemlerinde ataklar halinde gelir. Mevsim geçişlerini tercih eden bu dönemler 15-45 gün kadar sürer. Bu dönemde genellikle hemen her gün 30 dakika kadar süren ataklar olur. Genelde her gün aynı saatlerde tekrarlayan 1 atak olurken 8 atağa kadar çıkabilir. Ataklar dönemi bitince uzun aylar sessizlik olur.
Küme baş ağrısındaki ağrı için yeryüzündeki en şiddetli ağrı olduğu söylenebilir. Sürekli şakağıma bıçak saplıyorlar, gözüm oyuluyor, demir sokuluyor benzeri tanımlamalar yapılmaktadır. Tek taraflı göz çevresi ve şakakta yoğundur. Ağrıyla aynı tarafta göz kızarır, yaşarır, şişer, göz kapağı düşebilir. Ağrının olduğu taraf burun deliği tıkanır. Ağrının olduğu bölge çok hassaslaşır, açık yaraya dokunulmuş ya da çürümüş gibi acıyabilir. Terleme hemen hepsinde vardır. Çoğunlukla göğüsten yukarısı su dökülmüş gibi terler.
Dönemsel oluşu ve günün belli saatlerini seçmesi ile migrenden ayrılabilir.
Bu tip belirtilerle sık görülen baş ağrıları ayırt edilebilmekle beraber kesin tanı ve uygun tedavi için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Bunların dışında belli ağrı şekillerinde geç kalınması hayati tehlike yaratabileceği için mutlaka ve hızlı bir şekilde doktorunuza başvurmalısınız.

Başı ağrıyan hasta ne zaman mutlaka doktora başvurmalıdır?
Ağrı sürekli ve artan şiddette ise
İlk kez ağrıyla tanışan kişinin yaşı 10’un altında, 50’nin üstündeyse,
Daha önce mevcut olan ağrının şiddeti, şekli değiştiyse, tedaviye cevap vermiyorsa,”
Baş ağrısı şimdiye kadar hayatında karşılaştığı en şiddetli ağrıysa ve ağrı bir fiziksel aktivite sırasında (ağır bir yük kaldırmak, cinsel ilişki) ortaya çıkmış ve şiddetini arttırmışsa